ÖĞRETMENLER

GELİŞTİREN ANNE BABA – DOĞAN CÜCELOĞLU

Oldum olası çocuk gelişimiyle alakalı kitaplara ilgi duymuşumdur. Eğitim fakültesini kazandıktan sonra ise bu durum ilgiden ziyade zorunluluk haline evrildi. Öyle de olmalıydı. Bence bir öğretmen her şeyden önce, çocuk gelişimi, psikolojisi, fizyolojisi; veliler ve diğer öğretmenler hasebiyle insan ilişkileri, davranışları konularında bilgi sahibi olmalıdır. İşinden keyif alması, sevilen ve sayılan bir öğretmen olması, en önemlisi; çocuğa gerçekten doğru yönleri gösterebilmesi bu konulardaki birikimiyle doğru orantılıdır.
Son yıllarda bunun popüler kültürde karşılık bulmasıyla birlikte bilen bilmeyen herkes, pastadan payını alabilmek adına bir şeyler karalamaya, kitaplar çıkarmaya başladı.(maalesef) Bu yüzden de işi erbabından öğrenmek lazım. Rahmetli Doğan Cüceloğlu ömrünü bu uğurda sermaye etmiş kıymetli hocalarımızdandır. Ve bu kitabı, her anne-baba adayı ile öğretmenler(toplumun neredeyse tamamı oluyor:)) için oldukça faydalı olacaktır.

Kitapta akademik dile boğmadan çok temel mevzuları sohbet eder gibi hoş ve akıcı bir şekilde aktarmış Hocam. Çocuğu kucagımızda tuttuğumuz andan başlamış, ailede yaşayan değerleri işleyerek bitirmiş. Hem hayatın doğal akışından, hem kendi sergüzeştinden örneklerle zenginleştirmiş satırlarını. Ve bugün birçok çocukta gözlemlediğimiz problemlerin, mutsuzlukların sebeplerine dair ipuçları sunmuş bize. Tabi bunların yaşanmaması için nelere dikkat etmemiz gerektiğini de özenle açıklamış. Diplomalı anne-baba olmaktan daha önemli şeylerin olduğunu, empati yapmazsak çocuğumuzu anlayamayacağımızı; zamanında kazandiramadigimiz davranışları ileri yaşlarda degistiremeyecegimizi üstüne basa basa tekrarlamış.
En temelde çocuklarımızın (öğrencilerimizin) bizden farklı düşünme özgürlüğü olan bireyler olduğunu unutmamamızı hatırlatmış. Bazı yerlerde tekrara düşüyor gibi hissedebilirsiniz ama ben bunu konunun pekişmesi açısından anlamlı buldum. Çünkü yakın ama aslında birbirinden farklı başlıklar anlatılıyor. Tekrar gibi gelmesi ondan.


Son olarak altını çizdiğim birkaç satırı paylaşmak istiyorum. Bu kitabı okuyalım, okutalım bence:)
” Elimden tutmayın, ama orada durun bakın! Ben hem bağımsız, hem ait olmak istiyorum.” (sayfa 24)
” Korkutularak büyütülen çocuk, sinsiliği ve kurnazca aldatmayı öğrenir.” (sayfa 80)
“Çocuklarınıza inanç ve yaşam amaçlarını dayatmayın -bu hapishanedir!
Kendinizinkini keşfedin ve yaşayın! O da aynısını yapar -bu özgürlüktür!” (sayfa 158)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Translate »