8.SINIF 2.ÜNİTE BİYOTEKNOLOJİ KONU ÖZETİ
KAZANIMLAR:
F.8.2.5.1. Genetik mühendisliğini ve biyoteknolojiyi ilişkilendirir.
Islah, aşılama, gen aktarımı, klonlama, gen tedavisi örnekleri üzerinde durulur.
F.8.2.5.2. Biyoteknolojik uygulamalar kapsamında oluşturulan ikilemlerle bu uygulamaların insanlık için yararlı ve zararlı yönlerini tartışır.
F.8.2.5.3. Gelecekteki genetik mühendisliği ve biyoteknoloji uygulamalarının neler olabileceği hakkında tahminde bulunur.
BİYOTEKNOLOJİ
Doğa bilimlerinin yanın da çeşitli mühendislik alanlarını da kullanarak canlıları kültür ortamında yetiştirip geliştirerek onlardan yeni ürünler elde etmeyi amaçlayan bilim dalıdır.
Canlı hücrelerin DNA ve genler üzerinde işlemler yapılarak sağlık, tarım ,endüstri ve hayvancılık alanlarında maddeler üretilmesidir.
Teknolojinin biyoloji üzerindeki uygulamalarıdır
Biyoteknolojik uygulamalar genetik mühendisleri tarafından yapılır.
•Genetik mühendisliği: canlıların kalıtsal olan bazı özellikleri üzerinde çalışmalar yaparak bu canlılara yeni genetik özellikler kazandırılmasına yönelik çalışmalar yapan bilim dalıdır.
•Genetik mühendisliğinin temelini DNA molekülü , genler oluşturur.Amacı canlıların gen yapısını değiştirerek canlıya istenilen özelliği kazandırmak, istenilmeyen özelliği ortadan kaldırmaktır.
DİKKAT!
- Genetik mühendisi araştırmalar yaparak projeler üretir, biyoteknoloji genetik mühendisliğinin bulduğu projeler le yöntemler ile yeni ürünler üretir.
- Genetik mühendisliği yöntemleri biyoteknoloji tarafından araç olarak kullanılır.
- Genetik mühendisliği , biyoteknolojik uygulamaları da kapsar.
- Genetik mühendisliğinin ticari amacı yoktur, biyoteknolojinin ticari amacı vardır.
BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER
ETKİNLİKLER